Recordaantal transacties met Bancontact

In 2020 zijn er 1,65 miljard betalingen gedaan met Bancontact. Dat is weer een stijging van 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens marktinformatie van BeCommerce is Bancontact al jaren de meest gebruikte betaalmethode in België. Daarmee streeft Bancontact definitief de positie van kredietkaart als populairste online betaalmethode voorbij.

 

Populairste betaalmethode in België

Volgens cijfers van BeCommerce verliep 43% van de aankopen via Bancontact online. De kredietkaart staat op de tweede plaats en werd gebruikt voor 25% van de online aankopen. Aangezien de kredietkaart een vaak gekozen betaalmethode is bij grotere aankopen, is de verwachting dat de populariteit van deze betaalmethode weer omhoog gaat zodra reizen en evenementen weer mogelijk zijn. PayPal is met 17% van de online aankopen goed voor een derde positie in de ranking.

 

Stijging in het aantal mobiele betalingen

De mogelijkheid om met Bancontact mobiel te betalen, verklaart mogelijk de stijging in gebruik van de Bancontact betaalmethode. Sinds de corona-uitbraak is de Payconiq-app 870.000 keer gedownload volgens cijfers van RetailDetail. Uit onderzoek van Payconiq blijkt dat 125 miljoen online betalingen met de smartphone gedaan wordt. Dat zijn gemiddeld 11 mobiele betalingen per Belg. Het gaat om een stijging van 88% ten opzichte van 2019. Waar er 5,6 miljoen mobiele betalingen werden gedaan in augustus 2019, waren dat er 11,5 miljoen in augustus 2020. Op dat punt gebruikte ongeveer 3,85 miljoen Belgen de Bancontact Payconiq app. Even goed werden 160 miljoen online betalingen gedaan via een desktop. Dat waren er 62% meer in vergelijking met 2019.

 

Ook meer contactloze betalingen

Een algemene stijging in het aantal online aankopen in coronatijd was al langere tijd zichtbaar. Ook het aantal contactloze betalingen neemt in aantal toe. Daarom maken steeds meer winkeliers mobiel betalen ook mogelijk voor instore betalingen. Nadat de overheid opriep om vaker contactloos te betalen om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen, is het aandeel contactloze betalingen gestegen naar 42%. Samenvattend, is er dus een duidelijke stijging zichtbaar in het aantal mobiele betalingen. Toch blijft de vertrouwde Bancontact-kaart ook een belangrijke rol blijven spelen in het Belgisch betaalverkeer.

 

Als klant met een Belgische afzetmarkt is het belangrijk om op deze trend in te springen. Het kan interessant zijn om de Bancontact betaalmethode in combinatie met de betalingsmogelijkheid via de Payconiq app aan te bieden in het checkout-proces. Gemiddeld merken merchants van Buckaroo een stijging van 15% tot 20% in conversie bij een aanbod van beide betaalmogelijkheden.

 

Bronvermelding: 

Dit artikel is gebaseerd op data vanuit Internetkassa, RetailDetail, BeCommerce & Bancontact.

Lees ook:

Buckaroo richt pijlen op online betaalmarkt België

Payment Service Provider Buckaroo opent vandaag haar kantoor in Brussel.

Lees meer

Brecht Kaes en Pierre-Paul Desutter zetten kantoor op in Brussel

Brecht Kaes, Head of Belgium in een interview met Bloovi: "Belgische handelaars zijn heel ambitieus. Ze willen groeien in eigen land en over de grens."

Lees meer