iDEAL - de meest gebruikte betaalmethode in Nederland

Voor online en mobiele betalingen

Wat is iDEAL?

Elke dag worden er 1,5 miljoen iDEAL-betalingen gedaan. Deze online bankoverschrijving is voor veel Nederlanders de meest vertrouwde vorm van online betalen. Het biedt webwinkeliers een betaalgarantie en een conversiepercentage van 93%.

 

iDEAL is in 2005 in Nederland opgericht, zodat de consument via zijn eigen bank internetbetalingen kan verrichten. Het is een initiatief van verschillende Nederlandse banken. Currence is de merkeigenaar van iDEAL en beheert alle regels en afspraken voor dit online betaalmiddel. Currence verwerkt zelf echter geen iDEAL-betalingen. Een iDEAL-betaling verloopt vrijwel altijd via een Payment Service Provider. Buckaroo was in 2005 de eerste aanbieder van iDEAL, nu nog steeds zijn we de grootste niet-bancaire verwerker van iDEAL-betalingen. 

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken

Hoe werkt iDEAL?

Bied je iDEAL aan op je betaalpagina? Dan kan de consument online afrekenen via eigen bank: vanuit ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, Handelsbanken, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank of Van Lanschot. De bank van de betaler kan anders zijn dan de bank van de verkoper. Om te betalen kiest de consument zijn of haar eigen bank uit de lijst.

 

De betaling gebeurt binnen de internetbankieromgeving van de bank van de consument en wordt afgerond met een bevestigingscode via e.dentifier, app, QR-code of SMS. (Die bevestigingscode verschilt per bank.) De betaling wordt direct verwerkt en is in real-time terug te zien in de Buckaroo Plaza.

Hoe vraag ik iDEAL aan voor mijn webshop?

De payment software van Buckaroo zorgt voor een koppeling met iDEAL. Dat gaat via een veilige communicatie tussen de systemen van de bank, de consument en de verkoper. Buckaroo klanten kunnen daardoor binnen enkele uren live gaan. Een beveiligingscertificaat is niet nodig, die hebben wij, maar uiteraard willen we jou wel beter leren kennen voordat we de betalingen gaan verwerken.

Kenmerken van iDEAL

De betaling wordt opgestart vanaf een betaalpagina of checkout en afgerond in de eigen bankomgeving van de consument. Het is eigenlijk een gemakkelijkere versie van overboeken, omdat alle betaalgegevens al vooraf automatisch zijn ingevuld. Een ander belangrijk kenmerk van iDEAL is dat zowel de ontvanger als betaler direct weet of de betaling geslaagd is. De betaling is niet terug te draaien. Een directe gegarandeerde betaalmethode noemen wij dat. 

iDEAL betaallink

iDEAL betaallink

iDEAL is ook in te zetten voor achteraf betalen. Bijvoorbeeld als digitale factuur. De iDEAL-betaallink is een url die verwijst naar een betaalpagina waarop online betaald kan worden. Die url kan los weergegeven worden, maar zit vaak achter ‘een betaalknop’. Vergelijkbaar met hoe die eruit ziet in een webshop. Een digitale factuur met een betaalknop of betaallink kun je zelf aanmaken in de Buckaroo Plaza. 

 

De iDEAL betaallink is ook te versturen per sms. Via een verkorte link wordt de ontvanger naar een betaalpagina geleid waar mobiel betaald kan worden. Het betaalverzoek is altijd herkenbaar afkomstig van jouw bedrijf. Op zowel de factuur, als de betaalpagina staat duidelijk omschreven wat er precies wordt afgerekend. De link is ook te gebruiken in betaalherinneringen

Een eigen iDEAL QR-code

70% van alle iDEAL-betalingen gaat via mobile, bijvoorbeeld via een betaallink of Tikkie. Maar ook als je via desktop shopt kan je mobiel afrekenen. Dat kan via een iDEAL QR-code in de checkout van een webwinkel of een betaalpagina. Met de smartphone kan de QR-code vanaf het scherm worden gescand om de betaling te voltooien. Ook facturen of betalingen in een winkel of op een beurs kunnen voorzien worden van een code. Zo kunnen online en offline betaalverzoeken via mobile worden afgerond. Net als een betaallink, kan ook een iDEAL QR aangemaakt worden in de Buckaroo Plaza.

iDEAL QR-code 'scannen & betalen'

Inspirerende cases

De ideale betaalmethode is voor elke situatie, product of dienst anders. Door het brede aanbod van betaalmethoden en unieke functies heeft Buckaroo altijd een passende oplossing. Doe inspiratie op met onderstaande cases.

Overzicht alle cases

Geen Stichting Derdengelden meer in rekeningoverzicht

Vanaf april 2019 ziet de consument bij iDEAL-betalingen via Buckaroo geen St. Derdengelden meer op het afschrift staan.

Lees meer

Een iDEAL betaallink meesturen

Met de komst van de iDEAL betaallink zal de uitfasering van de acceptgiro nog sneller gaan verlopen. 

Lees meer

Whitepaper - De ideale betaalstrategie

Om klanten voor je te winnen en te behouden. Download gratis onze whitepaper met tips voor de ideale betaalstrategie.

Lees meer

Bekijk ook deze populaire betaalmethoden: